beats by dre cheap

Ahlak


AhlakAhlak - Ibn Qajjim El-Dževzije Nazivi za strpljenje i stvari koje se vežu za njega Buduci da je pohvaljeni sabur spontano dusevno stanje prilikom iskusenja pokudenih nahodenja, on ima vise stepena i imena, shodno situacijama.
Ako je to strpljivost od zabranjenih spolnih nagona, onda se naziva cednoscu. Suprotno tome jeste bestidnost, blud i nemoral. Ako je to strpljivost od prohtjeva za hranom i nezajasljivosti, tada se naziva skromnoscu i zadovoljstvom. Suprotno ponasanje naziva se niskoscu i bijednoscu. Ako je to strpljivost od sirenja govora koji se ne treba siriti, tada se naziva cuvanjem tajne. Nasuprot toga stoji tuzakanje, sirenje, optuzivanje, bestidnost, psovanje, laz ili potvora. Ako se radi o strpljivosti od nepotrebnih stvari u zivotu, to se naziva umjerenoscu. Suprotno se naziva pohlepom. Smirenost je kada je covjek zadovoljan materijalnim sredstvima koja ima, a suprotno se ponasanje takoder naziva pohlepom...

Kada je covjek strpljiv pri naletu srdzbe, to se naziva blagoscu, a suprotno tome jeste ishitrenost. Kada se covjek odupre brzopletosti, to se naziva stalozenost i postojanost, za razliku od lutanja i malodusnosti. Odupiranje nagonu za bjekstvo naziva se hrabrost. Suprotno ponasanje naziva se kukaviclukom i mlitavoscu.  Odupiranje nagon za osvetom naziva se oprastanjem i prelazenjem preko (tudih) gresaka. Odazivanje tom nagonu naziva se osvetom i kaznom. Savladavanje nagona za neudjljivanjem novca naziva se darezljivost, a odazivanje ovom nagonu zove se tvrdicluk. Savladavanje nagona za hranom i picem u odredeno vrijeme naziva se postom. Ako se covjek odupre nagonu da druge tovari necim i da im ne olaksa teret, to se naziva covjecnoscu. Svako postupak ili sustezanje, dakle, ima poseban naziv. Ime koje obuhvata sve to jeste sabur. Ovo nam kazuje da se sve osobine vjere vezu za strpljivost: od prve do posljednje. Isto tako, ona se naziva pravednoscu kada se radi o izravnanju izmedu jednakosopravnih. Nasuprot toga je nepravda. Strpljenje se naziva I sirokogrudnoscu kada se radi o izvrsenju obaveze ili preporucene stvari uz volju i zadovoljstvo. Ovo se odnosi na ostale stepene vjere Preuzeto iz knjige “Knjiga uputa za strpljive i zahvalne”

JEDNOĆA STVORITELJA
http://islamista.blogger.ba
09/03/2007 14:14