28.01.2008.

Allahul-Muste'an

O vjernici, klonite se mnogih sumljičenja, neka sumljičenja su, zaista, grijeh. I ne uhodite jedni druge i ne ogovarajte jedni druge! Zar bi nekome od vas bilo drago da jede meso umrloga brata svoga, - a vama je to odvratno -, zato se bojte Allaha, Allah, zaista, prima pokajanje i samilostan je.( Al- Hugurat, 12)

28.01.2008.

Kako Biser Čuva Sam Sebe

Photobucket

Kad su vjesti o dolasku kršcanske armije stigle, Abu Kudama AšŠamii, se popeo na mimber i održao vatrenu i emotivnu hutbu. Bodrio je ljude na odbranu zemlje, na džihad radi Allaha. Kad je izašao iz mesdžida i krenuo uskim i mracnim sokacima, odjednom ga je zaustavio glas žene: Assalamu aleikum we rahmetulah. Abu Kudama je zastao, bez odgovora. Ona je ponovila selam dodajuci: Ovako se ne ponašaju iskreni vjernici. Izašla je iz sjenke i rekla: Cula sam danas tvoju hutbu u džamiji , kako bodriš ljude na džihad. I sve sve što ja imam je ovo..Dala mu je dvije duge pletenice. Kaže: Može ih neko koristiti kao uzde za konja. Možda me Allah nagradi kao jednog od onih koji idu u džihad.

Sutradan su muslimani izašli da se suprotstave krstašima. Jedan mladic, djecak je istrcao ispred Abu Kudaminog konja. Kaže: Molim te u Ime Allaha da mi dozvoliš da idem sa mudžahidima. Neki od starijih boraca su se nasmiješili ovom djecaku. Rekli su mu: Može te konj zgaziti. Ali je Abu Kudama pogledao u njegove oci kad ga je djecak ponovo upitao: Molim te u Ime Allaha da mi dozvoliš da idem sa vama. Kaže Abu Kudama: Pod jednim uslovom. Ako pogineš, moraš me povesti sa sobom u Džennet, zajedno sa onima koji ce ti biti dozvoljeni da ih uzmeš sa sobom. Djecak se nasmija i rece: Obecavam.

Pa kad je borba pocela i borba se rasplamsala, djecak je bio na ledima Abu Kudaminog konja i rece: Molim te u Ime Allaha da mi dadneš tri strijele. Kaže Abu Kudama: Izgubiceš ih. Kaže djecak: Molim te u Ime Allaha, daj mi ih. Abu Kudama mu ih je dao i djecak je nanišanio. Bismillah i prva strijela obori jednog. Bismillah i druga isto. Bismillah i treca isto tako. A zatim je jedna strijela pogodila djecaka u prsa da ga je odmah oborila sa konja. Abu Kudama je sjahao, i poceo opominjati djecaka na njihov dogovor. Djecak je izvukao iz džepa smotak i kaže: Vrati ovo mojoj majci. Kaže: Ko ti je majka? Kaže djecak: Ona što ti je dala pletenice juce.

Razmislite o ovoj muslimanki. Kako je ona postigla ovaj stepen takwe, gdje ona poklanja svoju kosu, i kako stanje izgleda danas kada naše žene imitiraju nevjernicke, i njen sin. Zaista je vrijeme provela u pokornosti Allahu, pa kad je vrijeme ispita došlo, ona je položila. I ne samo ona, vec i njena djeca su sijala imanom, djeca koju je ona uzdigla.

Vrlo cesto, a možda u našem vremenu gdje smo zaboravili mnogo suneta, dersovi, hutbe, i drugo su upucene muškarcima. Zaboravili smo da uputa od Resula savs je bila i ženama, da je bio odreden dan za žene. Žene bi mu dolazile na hadžu, na ulici, cak i kuci i pitale pitanja iz vjere. Na Bajram, nakon obracanja muškarcima, uzimao bi Bilala i išao u odjel gdje su bile žene i njima se obratio. Allah je objavio i suru koja se zove Žene. I još jednu koja se zove Merjem. I još jednu koja se zove Mudžadala, ona koja se tuži. Od zaživljavanja suneta danas je i današnja hutba koja je upucena vjernicama.

Draga sestro, draga majko, kceri. Svak gleda za srecom i zabavom i ja sam siguran da nisi ni ti iskljucena iz ovoga. A od cega su te srece i zabave? I gdje i kada ti želiš tu srecu? Jel ti žudiš za time ovdje na dunjaluku na štetu ahireta? Ili zar nije na ahiretu, kad sretneš Allaha, zar to nije sreca? Kud god se okreneš, vidjeceš mnoštvo ljudi i medija kako ti se kunu da je sreca jedino sreca ovdje na dunjaluku. A da li je to istinska sreca? Na Dan Obracuna, Allah ce uzeti one "najsretnije" kafire na dunjaluku i baciti ih u Džehenem. Pa ce ga Allah upitati: Jesi li ikad vidio neku srecu? Kaže kafir: Nikad!

Ne jer sreca je jedino sreca ahireta, bez obzira šta se desilo ovdje na dunjaluku. Allah ce na Sudnjem danu dovesti covjeka koji je bio iskušan svim i svacim i dace mu Džennet. Pa ce ga Allah pitati: Jesi li ikad bio žalostan? Kaže vjernik: Ne, nikad. I nemoj misliti da su sreca i zabava iskljucivo vezani za ahiret. Ovo je povezano sa ovim životom takode. Slušaj i razmišljaj o Allahovim rijecima: Onome ko bude cinio dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi cemo dati da proživi lijep život i doista Mi cemo ih nagraditi boljom nagradom nego što zaslužuju.(Nahl,97)

Draga sestro, moraš razumjeti da ti kao i bilo ko drugi možeš dobiti Džehenem. Allaha mi, mi nismo bolji od Fatime ra kceri Poslanika savs, a on savs kaže njoj: O Fatima, kceri Muhameda, traži od mene šta god hoceš od bogatstva, ja ti nemogu biti ni od kakve koristi kod Allaha. Ovo znaci, nema veze što si moja kcer, ako ne radiš za Dženet, džaba ti je govorit Allahu moj otac je taj i taj. Islam je pun vjernica koje su ispunile svoju takwu prema Allahu. Dok druge djevojke ljepe postere na zidu kafirskih pjevaca, sportista i drugih, nek u tvom srcu bude poster Fatime ra i drugih vjernica. Asija, žena farona. Njen iman je nikao pod sjenkom jednok nasilnika koji je govorio ljudima: Ja sam vaš najveci gospodar. Pa kad je on cuo da je ona muminka, on ju je pretukao i naredio vojnicima da to isto urade. Pa su je svezali na suncu i besprekidno tukli. Kome se ona okrenula? Ona se okrenula Allahu! Njena dova je: Moj Gospodaru, izgradi mi kucu u Dženetu i spasi me faraona i njegovih djela i zaštiti me nasilnickog naroda. Prenosi se da kad je ona ovo rekla, nebo se otvorilo i vidjela je svoju kucu u Dženetu. Ona se smješila! Straža je bila skamenjena, oni je tuku a ona se smije! Ljut, faraon je naredio da se donese stjena i da se baci na nju, da je smrska. Ali je Allah uzeo njenu dušu prije nego ovog što su stigli da joj urade, i ona je postala primjer svim vjernicima, muškarcima i ženama, do Sudnjeg dana: A onima koji vjeruju, Allah kao pouku navodi ženu faraonovu, kad je rekla: Gospodaru moj, sagradi mi kod sebe kucu, u Džennetu i spasi me od faraona i mucenja njegova i izbavi me od naroda nepravednog!(Tahrim,11)

Kad govorimo o džihadu i šehidima, jel vi znate ko je prvi musliman u islamu ubijen na Allahovom putu? To je Sumejja, mati Ammarova. Kad je Abu Džehl cuo da je ona muslimanka kao i njen muž Jasir i sin Ammar, sve ih je bicevao i tukao. Toliko puno da je Resul savs kad bi ih sreo a njihov iman prolazio kroz ovakva iskušenja, Resul savs bi im rekao: Strpite se o porodico Jasirova, jer imate odreden cas kad cete uci u Džennet!

Jedamput je Abu Džehl tukao Sumejju, a ona odbila da se odrekne vjere, nešto što je jelo Abu Džehla. On je uzeo koplje i dok je ona ležala na pjesku, gledajuci u nebo, probio je kopljem. Bila je prva od porodice i ummeta da sretne Allaha kao šehid.

Draga sestro, naši primjeri dolaze iz Kurana. Možda si cula pricu o djecaku i kralju. Kad je cijelo podrucje postalo muslimani smrcu ovog djecaka, kralj je naredio da se zapali ogromna vatra i da svi koji iskažu vjeru i ne odreknu je se, da se spale živi. Jedna vjernica, je stajala sa bebom u narucju iznad vatre. Gledala je u bebu, gledala je u vatru, pa je ustukla pred vatrom. Tad joj beba u narucju rece: Šta cekaš majko? Idi napred jer ti si na istini! I oboje su baceni u vatru. Kaže Allah u Kuranu: A svetili su im se samo zato što su u Allaha, Silnoga i Hvale Dostojnog vjerovali, cija je vlasti na nebesima i na zemlji,- a Allah je svemu Svjedok.(Burud,8-9) . I draga sestro, primjeri ti dolale i iz današnjice. Kao što je njen sin nam ispricao, jedna žena u jednoj muslimanskoj zemlji, je shvatila da svo tracenje vremena koje se obicno dešava kad se žene sastanu, nije za nju. Okrenula se namazu i nocu i pored svojih godina, pa je njen sin cuo jednu noc kako ga zove iz sobe gdje je klanjala. Kaže njen sin: Ušao sam i vidio je na sedždi i kaže mi da se nemože pomaknuti. Odveo je doktoru i pocela je treapiju rehabilitacije, ali je bilo malo izgleda. Pa mu je ona rekla da je vrati kuci, u njenu sobu gdje je i klanjala, gdje je cinila sedždu. I dok je tako bila na sedždi, pala je i noc, kad je opet pozvala sina. Kaže: Ostavljam te Allahu, a kad god se nešto ostavi Allahu nikad se ne izgubi. I tako je i umrla na sedždi. Odnjeli su je na groblje a bila je u sedždi. I sahranili su je u sedždi. A kaže Resul savs da cemo svi ustati na Sudnjem danu u onom stanju u kojem smo umrli, pa tako ce ona biti ponovo stvorena na sedždi, jer je tako živjela i tako umrla.

Ima mnogo primjera koje mi poznajemo koje govore o majkama vjernicama, ženama, sestrama i mnogih drugih koje Allah samo zna. Kad god je neki skup, uvjek je više žena nego muškaraca. Na Americkom Otvorenom Univrzitetu vecina studenata su muslimanke. Idi na sastanak Islamskih nastavnika i vidjeceš i sam da je veci broj sestara. Ponekad je žalosno vidjeti toliku bracu bez motivacije a koju mnoge sestre posjeduju. A ako ima neki dobar znak u svemu ovome to je da ove sestre inšaAllah ce uzdignuti vojsku vjernika i vjernica u buducim generacijama. A Allah je Najveci.

Kad je imam Ahmed bio mlad, otac mu je umro. On bi pricao svojim studentima kako ga je mati uzdigla i šta je sve prošla i on bi uvjek molio za nju. U hladnim nocima, ona bi ustajala prije njega da bi zagrijala vodu da bi on mogao da se abdesti. Pa bi ga umotala u pokrivace, a sama uzimala džilbab, pa ga vodila kroz mracne ulice do glavne džamije u Bagdadu, puno prije sabaha, sve da bi njen sin mogao imati dobro mjesto kad krene ders. Njen sin Ahmed, godišta koje odgovara možda drugom ili trecem razredu bi sjedio cjeli dan uceci Kuran i sunet, a ona bi cekala dok ne završi pa da ga odvede kuci. Kad je imao 16 ona mu je dala novac i hranu i rekla: Putuj i traži znanje. Otišao je u Meku i Medinu i druga mjesta i sreo veliku ulemu. Ona je othranila imama Ahmeda koji je jedan on cetiri najveca imama u islamu!

Draga sestro, nakon svega ovoga, pitaj kafira, šta je to on hoce od tebe?! Jel ti on hoce slobodu? Slobodu od cega? Od Allaha i Poslanika?! Od Kurana i Suneta?! Od Dženneta?! Od ove vjere koju ti je Allah odabrao?! I šta ti on nudi u zamjenu? Srecu? Allaha mi, on nema srece da ti da. Može li ti on dati ljubav i zaštitu od kazne u kaburu, od cuvara vatre i od smrti?! Zbog cega oni žele da "oslobode" mlade, žene? Što ne "oslobadaju" starije? Što je njihov cilj mlada, vitka, visoka djevojka( njihova definicija ljepote) izmedu 13-28 godina? I zašto je njihov prvi poziv tebi da skineš hidžab?

Zapamti da ti takav "prijatelj", ako ga tako smatraš ce na Sudnjem danu biti tvoj najveci neprijatelj: Tog Dana ce oni koji su jedni drugima bili prijatelji postati neprijatelji, samo to nece biti oni koji su se Allaha bojali i grijeha klonili(Zuhruf,67).

Jedan kafir je sažeo tacno ono što oni misle o ženama: Nema veze ko si i kakva si, važno je šta nosiš i tvoj izgled. Slušajte šta kaže Fabijan, francuski model(cega??) kad je pljuvala na modnu industriju. Kaže: Modne kuce su me pretvorile u manekenku, drvenog idola. Moj zadatak: upravljanje srcima i pomucivanje svijesti. Ucila sam kako da budem bezvrijedna, hladna i ništavna iznutra. Mi smo živjeli u svjetu gadosti, sa svim što gadost znaci.

Kad je Resul savs stajao na Arefatu i držao posljednju hutbu, rekao je svom ummetu: Budite pažljivi prema ženama! A historija bilježi da je u evropi, iste godine kad je islam ovo govorio, kršcanski popovi su raspravljali jeli žena insan ili životinja! Ovi "naucnici" i popovi su ocevi onih koji žele tebe danas da "oslobode"!!

Ima još puno toga da se kaže, a ja mislim da zakljucim sa savjetom Resula savs svakoj muslimanskoj majci, kceri i ženi: Ako žena klanja pet namaza, posti Ramazan, cuva se od zinaluka, i sluša svoga muža, reci ce joj se: Udi u Džennet na koja god hoceš vrata!! Draga sestro, ovo je mjesto gdje bi ti htjela da budeš.

O vjernici, odazovite se Allahu i Poslaniku kad od vas zatraži da cinite ono što ce vam život osigurati, i neka znate da se Allah uplice izmedu covjek i srca njegova, i da cete se svi pred Njim skupiti!(Anfal,24).

Allah i Njegov Poslanik te pozivaju u život. Draga sestro, odazovi se!

 

 Hutba

Muhammad Alshareef

 ODABRANI POSTOVI
Držanje psa u kući
Kada se uže previše rastegne, mora puknuti
Promocija knjige: "Žene iz vremena poslanstva"
Svrha postojanja
Dragi roditelji!
Osmjeh za najbolji doček!
Opasnost jezika
Imigracija
Mudžahitka sa Jermuka
Jelena Lović: Zašto sam prešla na islam
NOVČANIK I DŽIHAD
Hamna bint Džahš
ŠERIJATSKI PROPIS O POTROŠAČKIM KARTICAMA
Boj se Allaha, o robinjo Svevišnjeg i Moćnog
Od zablude do niqaba
Prava žene u islamu
Na dunjaluku nema savršene sreće
Ne boj se Allah je s nama!
Ljubav prema ženama
Savjet duši
25 godina u kaburu
Znakovi po kojima se prepoznaje sihrbaz
Tako me je naučio život
Rahatluk je u zadovoljstvu i prihvatanju sudbine
Ženidba djevicom
Majko...
Jetim (siroče)
Turbo imam
UZROCI SREĆE I OBILJEŽJA SRETNIH
Ljubav
Proslavljanje nove godine je haram !!!
Čovječe, izvuci pouku!
Hurije
Da se malo podsjetimo...
HOmeinizam u Bosni
HOmeinizam u Bosni 2
"Ne srdi se"
Zena i posao
Neka je uzvišen Allah, najljepši stvoritelj!
Vjera je savjet!
Šejh Usejmin rahimehullah o selefijama
Ljubav prema bogastvu (mal)
Zejde, zašto ubijaš?
La Tahzen
Ebu Bekrova, r.a., oporuka
Omerova, r.a., oporuka
Alijina, r.a., oporuka
Ovo je tvoj Gospodar
Najveća nagrada džennetlijama
Ajvatovica "mali hadzdz"
Svjetlo imana
Qur'an flash tajweed
Rub’ijj ibn Amir r.a.
OSOBINE STRANACA-GARIBA
Hadžadž ibn Jusuf i Seid ibn Džubejr
Posljedice širka
Ja tugu svoju i jad svoj pred Allahom iznosim
Jesi li osjetio slast namaza ?
Kako popraviti svoje stanje
Da li ste znali?
Da li ste znali 2?
Poslušnost drveta Poslaniku a.s.
Sadaka
Učenje Kur'ana
Savjeti muslimanki (pitanja i odgovori)
Put ka Allahovoj milosti
Džennet je pod sjenkama sablji
Priprema za smrt 2
Tvoj posljednji dan na zemlji
Da li ste znali ???
Živjeti u braku
Osmijeh
Ibn Kajjim r.a. o višeženstvu u Islamu
Priča sestre iz Faludže
PROPISI VIŠEŽENSTVA U ISLAMU
Da li je dozvoljeno čitati horoskop???
Fetva o čestitanju Nove Hidžretske godine
Čestitanje nevjerničkih praznika
Povratak Šerijata (Murtaza Khan)
VRATI SE I KLANJAJ JER TI NISI KLANJAO!
Generacija koja se vise neće ponoviti
Tvoja želja
Tako mi Gospodara K'abe ti si prava žena za mene
Psihosomatika kroz prizmu Islama doc. dr. Jusuf Topčagić
Šta se nalazi u srcu?
Put ka Allahovoj milosti (bolest srca)
Put ka Allahovoj milosti (tewba)
Ženidba djevicom
Varka sihirbaza
Rahatluk je u zadovoljstvu i prihvatanju sudbine
Ghuraba(stranci)
Dova za mudzahide
Nauči kršćanstvo za 5 minuta
Ispovijest američkog marinca
Šta je svrha našeg postojanja
Poruka uspavanoj muslimanskoj omladini
Znakovi vremena
Džennet na zemlji
Zablude Sufizma
Zablude Sufizma 2
Kako biser čuva sam sebe
Kad mudžahedina ne bude
Bosna nekad i sad
Naša braća TALIBANI
Uputa za život
Ko je vrjedniji,žene dunjaluka ili hurije
Časna Hifa
La ilahe illa Ente, subhaneke inni kuntu mine-z-zalimin
"NEMAM SREĆE"
Zašto je Hava stvorena od Adema dok je on spavao?
Biranje supružnika
Razdoblja ljubavi – proljeće i ljeto
Sihr (čarolija)
Lijepa žena
Od smrti se nemoze pobeći
To je Allah, pa kako da ga ne voliš
Želiš li?
Želiš li? (drugi dio)
Dnevni obračun
Griješni pogled
20 islamskih savjeta i uputa
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
Ljubomora i stid
Ahlak
Sabur
Ljubav prema ženi
Odnos snaga dove i nevolja
Prekomjerni govor(nesreća jezika)
Temelji nevjerstvaFREE DOWNLOAD

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
516070